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Interpretation of Article 54(2)b 

Article 54(2) of the MDR lays down three criteria that exempt devices from the pre-
market clinical evaluation consultation procedure with the involvement of expert 
panels. In particular that article states that: 

“The procedure referred to in paragraph 1 shall not be required for the devices 
referred to therein:  

(a)  in the case of renewal of a certificate issued under this Regulation;  

(b)  where the device has been designed by modifying a device already marketed by 
the same manufacturer for the same intended purpose, provided that the 
manufacturer has demonstrated to the satisfaction of the notified body that the 
modifications do not adversely affect the benefit-risk ratio of the device; or  

(c) where the principles of the clinical evaluation of the device type or category have 
been addressed in a CS referred to in Article 9 and the notified body confirms that the 
clinical evaluation of the manufacturer for this device is in compliance with the 
relevant CS for clinical evaluation of that kind of device”. 

Interpretation of point (b) of Article 54(2) is unclear, notably in relation to the 
application of the word “marketed”.  In fact, while in point “a” the co-legislator 
explicitly indicates that the certificates referred to are those issued under the new 
Regulation, in point “b” there is no indication of whether a “device already marketed” 
refers to devices already marketed under the Directives or the Regulations.  

This has raised questions from the public and from Member States. 

As we are about to launch the procedures for the establishment of expert panels, 
clarification of this issue is extremely urgent, notably due to its impact on the future 
workload of panels and hence on relevant budget and workload estimations.  

The following considerations seem to indicate that the expression “device already 
marketed” cannot be intended to refer to a device already marketed uniquely under 
the new Regulation: 

 If the co-legislators had decided to restrict the application of point “b” to devices 
marketed uniquely under the MDR, they would have explicitly stated so, as they 
did for point “a”; 

 Article 54, together with other Articles (such as Article 61(6) and Article 120(3)), 
was written at the end of the negotiation process with a view to smoothen the 
implementation of the new Regulation. Therefore the interpretation of the 
exemption should be understood in line with the spirit and intention of the co-
legislators. 
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It has to be noted that, in respect to devices that have been marketed already under 
the relevant Directives, the word “modification” shall be meant as limited only to those 
modifications needed in order to comply with the new legal requirements introduced 
by the MDR1 2. 

                                                           
1
  These devices will anyhow be subject to all applicable new MDR requirements, including those ones related 

to the clinical evaluation, and will need to be assessed by notified bodies against these new (and higher) 

requirements. This aspect together with the increased notified bodies’ oversight foreseen under MDR should 

guarantee a high standard of safety for these products. 
2
  From a practical perspective, under the scenario where those products had to be subject to clinical evaluation 

consultation procedure with the involvement of expert panels, as a result of the application of criteria set in 

Annex IX 5c, in most if not all of the cases, the panel would decide not to give an opinion. Therefore, a very 

significant additional workload and financial burden would be created for an extremely limited added value.  


