V Bratislave zasadali riaditelia liekových agentúr

Bratislava, 12.9.2016

Riaditelia liekových agentúr v EÚ sa stretli v Bratislave v rámci pravidelného zasadnutia, ktoré sa koná v čase predsedníctva členskej krajiny v Rade EÚ. Témou programu boli, okrem iného, optimalizácia a harmonizácia procesov v oblasti IT či nedostupnosť liekov.

V dňoch 5.-7. septembra 2016 sa v priestoroch historickej budovy Národnej rady na Župnom námestí v Bratislave konalo zasadnutie riaditeľov liekových agentúr EÚ. Podujatie pod názvom Heads of Medicines Agencies (HMA) organizoval Štátny ústav pre kontrolu liečiv ako jedno zo svojich 7 zasadnutí, ktoré sa konajú v Bratislave v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ.

Stretnutia sa zúčastnilo takmer 100 delegátov – riaditeľov liekových agentúr v EÚ, zástupcov Európskej komisie a Európskeho riadiaceho úradu pre kvalitu liekov (EDQM).

Na programe dňa boli viaceré témy, medzi inými napríklad optimalizácia a harmonizácia procesov v oblasti IT, ktorej cieľom je zjednotiť a zjednodušiť postupy pri registrácii liekov či klinickom skúšaní v členských štátoch EÚ. Pozornosť sa venovala aj nedostupnosti liekov, ako jednej z predsedníckych priorít SR v oblasti zdravotníctva, či cieľom a úlohám liekových agentúr, ktoré vyplývajú z prijatej stratégie HMA na nasledujúcich 5 rokov.

Viac informácií k podujatiu HMA si môžete prečítať na predsedníckej stránke ŠÚKL: